- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
1 lipca 2019, 20:46
Czy mrożenie przedłuża datę ważności produktu (pieczywo, nabiał)?
I czy zamrożony ser i ciasto francuskie będą po upieczeniu tak samo smaczne, jak gdybym zrobiła to bez wcześniejszego mrożenia? Pytam, bo data mi się kończy, a chcę to zjeść dopiero za jakiś czas.
1 lipca 2019, 20:58
Pieczywo mrożę regularnie, i kupione, i upieczone w domu. Świetna metoda bo rozmrażam tyle, ile potrzebuję więc nic się nie marnuje i nie muszę potem jeść czerstwego chleba
1 lipca 2019, 21:04
Pieczywo mrożę regularnie, i kupione, i upieczone w domu. Świetna metoda bo rozmrażam tyle, ile potrzebuję więc nic się nie marnuje i nie muszę potem jeść czerstwego chleba
1 lipca 2019, 21:14
Prawie wszystko można zamrozić. Bułki słodkie są dobre tylko świeze co nie znaczy że po rozmrozeniu będą niezjadliwe.
1 lipca 2019, 21:32
chleb mrożę zawsze. Po rozmrozeniu jest taki sam jak w momencie zamrazania :) Ja wyciągam z zamrażarki kilka kromek, daję do nowego worka, zamykam worek i tak sobie leży aż sie odmrozi. Zawsze jemy miękki chlebek i nic się nie marnuje :) Co do sera to nie próbowałam. Co do ciasta francuskiego, to widziałam kiedys filmik jak laska robiła swoje ciasto francuskie i mówiła, że ponieważ jest bardzo pracochłonne (w sensie samo robienie trwa krótko, bo tylko się wałkuje, ale długo musi czekać w lodówce, do następnego wałkowania i robi się z tego czas liczony chyba nawet w dniach :P ), to ona robi od razu więcej porcji i mrozi i po rozmrożeniu i upieczeniu nic nie traci ani w smaku ani konsystencji. I tak, mrożenie przedłuża termin wazności. Jak masz wywalić, to w sumie spróbuj - najwyżej wywalisz po rozmrożeniu a już będziesz wiedziała. Ja mrożę masło, zupy, w sumie wszystko co się da.
1 lipca 2019, 23:44
Oczywiście że mrożenie przedłuża termin wazności- czesto kupuję więcej produktów w przecenie na koniec terminu i zamrażam je. A o jakim serze mówisz? jeśli żółty- to nie, nie mrozi się go- ew. parmezan tarty spokojnie daje rade jak potem używa się go w potrawach ciepłych. Natomiast jeśli chcesz zamrozić twaróg to jak najbardziej możesz-jeśli potem zużyjesz go do pierogów, klusek to nie zauważysz różnicy w jakości. Natomiast na pewno z nabiału nie mrozi się jogurtu, serów pleśniowych, jajek (tzn chyba same żółtka można o ile pamiętam)
2 lipca 2019, 00:08
Ciasto francuskie jest takie samo, u mnie często je mrozimy ;) Mi się wydaje, że chleb po rozmrożeniu jest nawet bardziej smaczny, jakby konsystencja lepsza i jest bardziej miękki, taki bułkowy.