Temat: Zauważyłyście błąd w aplikacji MyFitnessPal?

Cel nieaktualny, jem po 1800-1900 kcal, tak już zostało w aplikacji (jadłam po 1200 kcal plus aktywność, zazwyczaj wciągu dnia wychodziło dodatkowo od 300 do 700/800 kcal), teraz jem w każdy dzień tak samo, czy treningowy, czy nie. No ale nie to jest tematem ;).

Jak zsumujemy węgle 208 g plus białko 60 g i pomnożymy przez 4 kcal wyjdzie 1072 kcal (268 x 4 kcal).

Tłuszcze 72 g x 9 kcal = 648 kcal

Suma 1072 kcal + 648 kcal = 1720 kcal 

Wychodzi, że w tym przypadku MyFitnessPal przeszacował o 132 kcal. Często mam błąd, że zawyża o te 20-60 kcal ale tu już mocno.

Czy może to ja coś źle robię, źle przeliczam? Od dłuższego czasu mnie to nurtuje ;)

Ps. jeśli nie jest to właściwe miejsce na ten wątek, to proszę o przesunięcie, nie wiedziałam gdzie go dać.

Ja korzystam z Fitatu i jestem zadowolona. Nigdy nie miałam z nim żadnych problemów. 

są jeszcze kalorie z błonnika, które każdy produkt ma wczytany i MFP je uwzględnił a Ty go nie uwzględniłaś w swoich obliczeniach. Ale nie wiem ile się przyjmuje. Gdzies czytałam, że teoretycznie 1g ma 4 kcal, ale realnie wchłania się chyba 2 kcal i tyle się przyjmuje do obliczeń - sprawdź w googlach i dodaj i zobacz czy sie bedzie zgadzało :) 

Edit: Ja mam w MFP tak, że wyświetla mi się tylko BTW, ale jak wejdziesz w zakładkę FOOD a potem w settings to po lewej stronie w tabelce "Nutrients Tracked" jako czwartą pozycję wybierz "Fieber" czyli błonnik i wtedy na głównej będzie Ci się on wyświetlał :)

Pasek wagi

Oprócz tego, co powyżej warto dodać, że te kalorie z bazy danych MFP często są z kosmosu, bo to baza tworzona przez użytkowników i czasami są tam takie babole, że głowa boli, bo niektórzy  nie radzą sobie z poprawnym wpisaniem porcji danego produktu czy przeliczenia go na 100 g. Ja korzystam z MFP, ale za każdym razem jak wprowadzam coś nowego do swojej listy, to najpierw sprawdzam dane z opakowania producenta i wtedy wybieram w wyszukiwarce tę pozycję która dokładnie zgadza się z moim produktem - nie tylko pod względem kalorii, ale i makroskładników. A jeśli takiego nie ma, do dodaję od siebie. W przypadku produktów "naturalnych", jak warzywa, owoce, mięso porównuję z innymi ogólnie dostępnymi bazami danych (czasem ileważy) i wtedy staram się maksymalnie dopasować makra i kalorie.

Zoe23 napisał(a):

Oprócz tego, co powyżej warto dodać, że te kalorie z bazy danych MFP często są z kosmosu, bo to baza tworzona przez użytkowników i czasami są tam takie babole, że głowa boli, bo niektórzy  nie radzą sobie z poprawnym wpisaniem porcji danego produktu czy przeliczenia go na 100 g. Ja korzystam z MFP, ale za każdym razem jak wprowadzam coś nowego do swojej listy, to najpierw sprawdzam dane z opakowania producenta i wtedy wybieram w wyszukiwarce tę pozycję która dokładnie zgadza się z moim produktem - nie tylko pod względem kalorii, ale i makroskładników. A jeśli takiego nie ma, do dodaję od siebie. W przypadku produktów "naturalnych", jak warzywa, owoce, mięso porównuję z innymi ogólnie dostępnymi bazami danych (czasem ileważy) i wtedy staram się maksymalnie dopasować makra i kalorie.

Uff, zmęczyłam się samym czytaniem o tym :) Szczerze podziwiam tak skrupulatne liczenie wszystkiego, zawsze się chciałam tego nauczyć, ale jestem chyba na to zbyt leniwa :/ Korzystam czasami z Fitatu, ale szacuję wartości "na oko". 

ja korzystam z cronometru i jestem zadowolona. waze jedzenie, ale tez czasem szacuje co ile ma gram lub wpisuje podobny produkt. 100 kcal w te czy we te nie robi mi wiekszej roznicy 

Pasek wagi

Węglowodany obejmują też błonnik. Ten może być rozpuszczalny w wodzie, częściowo rozpuszczalney lub nie rozpuszczalny. W zależności od tego dostarcza energie, dostarcza ja w części, lub nie dostarcza. Większość produktów zawiera mieszane wartości błonnika stąd przyjmuje się że 2 kcal zazwyczaj odpowiadają energii dostarczonej z tego weglowodanu

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.